Meer over Klarafy Meer over Klarafy

Waarom Klarafy?

Klassieke muziek is een wat ongelukkige verzamelnaam voor meer dan tien eeuwen muziek. Geen wonder dat veel mensen geen idee hebben hoe of waar ze moeten beginnen. En dat is jammer. Want de klassieke muziek is een rijke, onuitputtelijke schatkist met de meest uiteenlopende soorten muziek.

Omdat wij van Klara geloven dat er in die schatkist vast muziek moet zitten die je kan bekoren, ontwikkelden we Klarafy: een webtool die je klassieke muziek laat ontdekken op een heel nieuwe manier. Niet schools of chronologisch maar op de meest persoonlijke manier: op basis van je huidige muzieksmaak.

Rachmaninov Rachmaninov
Bart Peeters Bart Peeters

Wat is Klarafy?

Klarafy vertaalt jouw muzieksmaak naar klassieke muziek. Maar wat moet je daaronder verstaan? Vergelijk Klarafy met een technologische imitatie van die rare nonkel die alles van klassiek kent en die door je platenkast struint om je vervolgens klassieke muziek aan te raden op basis van de inhoud van je platenkast.

Hoe Klarafy gebruiken?

- Simpel: gewoon de instructies volgen.
- Klarafy werkt enkel via Spotify.
- Genre en stemming kan je zelf aanpassen. Zo kan je makkelijk andere muziek ontdekken.

Hoe werkt Klarafy?

Klarafy vertrekt van de vrij aannemelijke premisse dat iemand die van luide, heftige metal houdt, eerder zal aangesproken worden door een luid, heftig stuk van Wagner dan door zachte, delicate pianomuziek.
Klarafy gaat dus op zoek naar de affiniteiten, overeenkomsten of verbanden tussen jouw favoriete muziek en klassieke muziek

Daarvoor maken we gebruik van:
- de gigantische muziekdatabase van Spotify;
- bestaande open source technologie die muziek categoriseert en analyseert;
- de kennis van Klara-muzieksamenstellers en musicologen.

Om die 'vertaalslag' te maken, scant Klarafy je playlist op drie criteria:
- je favoriete muziekgenre (meest voorkomende genre);
- de muzikale stemming die in je playlist overheerst;
- vooraf bepaalde aanknopingspunten zoals specifieke instrumenten, stemtypes, enz.

Beethoven Beethoven
Daan Daan

Disclaimer

Toegegeven: al zouden we beschikken over álle muzikale data ter wereld, de knapste musicologen, technologen én een oneindig budget... dan nog zou 'muzieksmaak vertalen' bijna onmogelijk zijn. Je individuele smaak is nu eenmaal een kwestie van... smaak.

Feedback

Klarafy is gloednieuw, en dus voor verbetering vatbaar. Heb jij ideeën hoe we Klarafy nog beter kunnen maken, dan mag je ons mailen: klarafy@klara.be.

Tips

Klara helpt je graag verder op weg in de wereld van klassiek. Volgende Klara-programma's brengen eerder 'toegankelijke' klassieke muziek: Iedereen Klassiek, Walden, Klassiek Leeft & Boetiek Klassiek. Mag het wat avontuurlijker? Probeer dan eens deze Klara-programma's waarin je naast klassiek ook jazz, experimentele, hedendaagse en nog zovele andere muziek hoort: Django, Promenade, Late Night (Jazz, Lab, World & Shift) en Valckenaers & Vanhoudt.

Je kan Klara hier online beluisteren, of op de radio; de frequenties vind je hier.

Of download de Klara-app op je smartphone, zo heb je Klara altijd op zak. Beschikbaar voor iOS en Android.

Om je in te schrijven op de Klara-nieuwsbrief, klik hier.

Tip: Het boek en de 10-delige cd-box 'Iedereen Klassiek' is een slimme gids die je aan de hand van de grote emoties onsterfelijke muziek leert kennen. Muziekkenners van Klara geven achtergrond bij de werken en de componisten, aangevuld met interessante weetjes en een pak luistertips.

Handig is ook een gebruiksaanwijzing voor beginners & liefhebbers met 100 muziektermen en 2 cd’s. Van A tot W. Door Klara-muzieksamensteller Bart Tijskens.